Polecamy
Ścieżka powrotu
Treść strony
Aż 12 znakomitych potraw zgłoszono do tegorocznego konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach Jarmarku Kociewskiego w Wirtach. To była prawdziwe święto kociewskiej kuchni!
ZUPA GRZYBOWA, PIEROGI I COMBER
– KONKURS KULINARNY ROZSTRZYGNIĘTY!
Od kilku już lat piękną tradycją Jarmarku Kociewskiego w Wirtach jest konkurs kulinarny. I co roku konkurs ten jest fantastyczną ucztą najlepszych smaków! W tegorocznej edycji wzięło udział aż 12 uczestników. Do konkursu zgłoszono m.in. wspaniałe zupy (grzybową, szarpaki, czarną polewkę) kluski, pierogi, ziołowe placki ziemniaczane w sosie konopnym, zrazy i wiele innych pyszności.
Jury (Prezeska LGD „Chata Kociewia” Ewa Czeplina, nadleśniczy Nadleśnictwa Kaliska Dorota Norek, wójt Artur Herold i Tomasz Damaszk) nie miało łatwego zadania, bo wszystko było nie dość, że pyszne, to jeszcze przepięknie podane i przyrządzone ze swojskich, regionalnych produktów. Ostatecznie I miejsce zdobyło KGW Wilcze Błota za zupę grzybową, II miejsce - KGW Modraki z Borzechowa (pierogi staropolskie z kaszą jaglaną i twarogiem), III miejsce - Agroturystyka pod Jeleniem w Wirtach ( pieczony comber sarni po myśliwsku), a IV miejsce - KGW Semlin (ciasto z dyni).
Nagrodami w konkursie były atrakcyjne vouchery, sfinansowane w ramach grantu otrzymanego z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Dziękujemy i gratulujemy, a z Jarmarku Kociewskiego każdy wychodził serdecznie ugoszczony, najedzony i absolutnie pewien tego, że Kociewie smakuje!
Organizatorem konkursu była Fundacja Wydawnictwa Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.