Polecamy
Ścieżka powrotu
Treść strony
Za nami - I Festiwal Mąki i Chleba w Borzechowie. Impreza wyjątkowa, bo - jak się okazało – szybko trafiła do serc mieszkańców i gości.
KOCHAMY TEN FESTIWAL!
Wielkie świętowanie pod znakiem mąki i chleba to pomysł Gospodyń z Koła Gospodyń Wiejskich Modraki z Borzechowa. W czwartek 20 lutego do świetlicy wiejskiej w Borzechowie ściągnęły prawdziwe tłumy gości – i to z wszystkich trzech, kociewskich powiatów. Było gwarnie, wesoło, smacznie i swojsko!
Uroczyste powitanie rozpoczęto od wspólnego odśpiewania hymnu Kociewia. Gospodynie wieczoru - przewodnicząca koła Angelika Wojciechowska i sołtys Borzechowa Renata Klimowicz - nie kryły wielkiej radości z tak wielu gości. Pięknym symbolem tradycji i gościnności było wspólne powitanie przez gospodarzy powiatu starogardzkiego i Gminy Zblewo. A uczynili to starosta starogardzka Wioleta Strzemkowska-Konkolewska i wójt Artur Herold. Potem ks.prałat Zenon Górecki pobłogosławił bochen chleba, którym podzielono się ze wszystkimi gośćmi. I zaczęło się wielkie święto!
Wielką atrakcją był konkurs chleba - o tytuł I Kociewskiego Mistrza Chleba. Podczas festiwalu słowo "chleb było tu odmieniane przez wszystkie przypadki, podobnie - rodzaje mąki, zakwasy, receptury... Jednym słowem chleb był naprawdę wielkim bohaterem tego święta. Okazało się bowiem, że wiele osób piecze w domu swojski chleb i że ta tradycja jest wciąż żywa. Do konkursu zgłoszono 12 chlebów. Jury miało arcytrudne zadanie, bo wszystkie chleby były wspaniałe! Orkiszowe, żytnie, gryczane, bezglutenowe, z dodatkami - wybór był ogromny! Był nawet chleb na zakwasie żytnio-pszenno-konopnym na kozim mleku. Ostatecznie tytuł I Kociewskiego Mistrza Chleba otrzymali Elżbieta i Marek Kloneccy z Jeżewa za chleb żytni 100%. Jak zdradzili, swój chleb pieką z mąki z ziarna, pochodzącego z ich własnego, ekologicznego gospodarstwa.
Gościem honorowym spotkania była znakomita regionalistka Krystyna Gierszewska, która nie tylko przywiozła dla gości swój chleb i żywy zakwas, ale podzieliła się także z zebranymi swoją ogromną wiedzą i bogatym doświadczeniem z przygotowania i wypiekania doskonałego, swojskiego chleba. Spotkanie było pełne wspaniałej muzyki, śpiewów i tańców. Zadbali o to fantastyczni, młodzi muzycy z zespołu AKORD KOCIEWIE oraz zaprzyjaźnione Rokocinianki.
Było też pysznie! I to jak! Modraki podjęły wszystkich pysznym obiadem. A serwowano m.in. ziemniaczankę i czerninę, ryż w białym sosie, gorące i rumiane placki ziemniaczane prosto z patelni i moc wypieków. Był nawet słodki "jeż". Można też było kupić przepyszny chleb, bagietki i zakwasówki, a także świetne sery od Rola Siostry Farm, a wszystko rozeszło się dosłownie do ostatniego okruszka! Długa kolejka ustawiła się także po mąkę z kociewskiego młyna w Twardej Górze.
Festiwal udał się znakomicie! Borzechowskie Modraczki dziękują wszystkim za odwiedziny, a moc gości i sukces spotkania sprawiły, iż już ogłoszono, że kolejna edycja festiwalu będzie imprezą plenerową. Patronat nad wydarzeniem pełnił wójt Artur Herold i Lokalna Organizacja Turystyczna KOCIEWIE.
Dziękujemy KGW "Modraki" Borzechowo za to piękne wydarzenie - I Festiwal Mąki i Chleba. Kochamy to święto!