Polecamy
Ścieżka powrotu
Treść strony
Przed nami - I Kociewski Festiwal Mąki i Chleba. W programie m.in. konkurs chleba i możliwość zakupu mąki prosto z kociewskiego młyna.
ZAPRASZAMY NA KOCIEWSKI FESTIWAL MĄKI I CHLEBA
Zapraszamy już 20 lutego do Borzechowa! Tego dnia o godz.16.00 rozpocznie się tam I Festiwal Mąki i Chleba - wyjątkowe wydarzenie, zaplanowane z okazji Światowego Dnia Kociewia. Organizatorzy przygotowali moc atrakcji i świetny konkurs, w którym może wziąć udział każdy. To konkurs swojskiego chleba. Wystarczy do 17 lutego zgłosić swój udział, a podczas Festiwalu zaprezentować upieczony przez siebie bochenek chleba. Ależ będzie smacznie!
Będzie również kociewska biesiada z muzyką na żywo, a także goście specjalni. Wśród nich – Zenon Solecki, młynarz kociewski z młyna w Twardej Górze. Będzie można zakupić na miejscu wyjątkową mąkę prosto z młyna i posłuchać o pracy młynarza, mące i chlebie. Wyjątkowym gościem będzie także Krystyna Gierszewska – znana regionalistka, ambasadorka kulinarnego dziedzictwa Kociewia. No i gospodarze wydarzenia czyli borzechowskie Gospodynie z KGW Modraki, które podejmą gości czym chata bogata. Będzie też prawdziwie kociewski poczęstunek, tańce i śpiewy. No i niespodzianki, jak to u Modraków bywa.
Patronat nad wydarzeniem pełni wójt Artur Herold oraz Lokalna Organizacja Turystyczna „Kociewie”.
KONKURS NA SWOJSKI, KOCIEWSKI CHLEB
Regulamin jest prosty:
1. Do 17 lutego zgłoś chęć udziału w konkursie poprzez: wiadomość na fb na profilu KGW "Modraki" Borzechowo, profilu fb Gmina Zblewo Przystanek Kociewie, lub telefonicznie – przewodnicząca koła Angelika Wojciechowska, kom. 513 464 112;
2. Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu 1 chleb – swojski, wypieczony osobiście;
3. Uczestnikiem konkursu może być zarówno osoba indywidualna, jak i drużyna (np. KGW, grupa przyjaciół, rodzina);
4. W dniu 20 lutego, podczas Festiwalu Mąki i Chleba, uczestnik konkursu prezentuje przed publicznością swój chleb w dowolny sposób (np. podając recepturę, krojąc kromki itp.) – czas prezentacji max.2 minuty.
5. Smak chleba oceni jury.
6. Na wszystkich uczestników konkursu czekają upominki.